Det digitala rummet utvecklas mer och mer vilket i sin tur leder till fler tekniska såväl som funktionella och strukturella utmaningar.
Som ett led i att göra webben tillgänglighetsanpassad för alla har man tagit fram riktlinjer, WCAG, som går ut på att ge direktiv och en ökad förståelse för hur man bör utforma sin webb för att alla ska kunna ta del av den. Det kan röra sig om att optimera webbplatsen för synskadade som använder olika hjälpmedel som skärmläsning eller att presentera innehåll på ett sätt som gör att det blir lättare för någon med kognitiv nedsättning att fortfarande kunna tillgodogöra sig information. När man har utformat WCAG har man följt fyra principer:
På https://webbriktlinjer.se/ finns alla riktlinjer samlade. Där finns också en smart och pedagogisk e-learning sektion där du kan se filmer och få tips på var du hittar information baserat på hur mycket tid du vill lägga på att lära dig om riktlinjerna och jobba aktivt efter dem.
Alla offentliga verksamheter är berörda av kraven. Till offentlig verksamhet räknas statliga och kommunala myndigheter, beslutande organ i kommuner och regioner, offentligt styrda organ och sammanslutningar mellan dessa. Kraven appliceras också på vissa privata aktörer inom till exempel skola, vård och omsorg.
Kraven har redan börjat gälla för nya webbplatser, dvs webbplatser som lanserats efter den 22 september 2019. Från och med 23 september 2020 måste alla offentliga verksamheter tillgänglighetsanpassa sina webbplatser efter WCAG 2.1 (AA).
Nästa steg är webbapplikationer som behöver tillgänglighetsanpassat senast 23 juni 2021.
DIGG är en myndighet som startade upp den 1 september 2018. Deras uppdrag ligger i att tänka nytt och att stödja den digitala utvecklingen för att göra den offentliga förvaltningen mer effektiv och ändamålsenlig. De har samlat de vanligaste frågorna och svaren om riktlinjerna för offentlig verksamhet här.
Förutom att offentliga aktörer måste tillgänglighetsanpassa sina webbplatser måste de också lämna in något som kallas Tillgänglighetsredogörelse. I denna ska man redogöra för hur man tillmötesgår tillgänglighetskravet. Redogörelsen måste vara inlämnad senast det datum då riktlinjerna börjar gälla.
Om det framkommer att man inte tillgänglighetsanpassat sin webbplats alls eller tillräckligt kan man bli anmäld till DIGG, Myndigheten för digital förvaltning. Då blir din webbplats granskad och finner DIGG att ni bristfälligt lever upp till de krav som finns tar de kontakt med er för att se till att bristerna åtgärdas. Om ni fortfarande inte åtgärder bristerna efter detta kan ni tvingas att betala böter.
Vi på Odd Hill har experter inom WCAG och webb. Kontakta oss för att ta reda på hur vi kan hjälpa er få en mer användarvänlig webb!
Hur tar man fram digital gränssnittsdesign som både älskas av användarna och är bra för affärerna?
De här är de viktigaste viktigaste sakerna vi tycker e-handlare bör kika på.
Att låta användarna skapa innehållet på webbplatsen har många fördelar. Inte bara sparar det tid och pengar, det upplevs även som mer äkta och trovärdigt.
AI har fått stort genomslag inom innehållsproduktion. Men artificiell intelligens kan även användas för att öka den digitala tillgängligheten. Och hjälpen är välkommen.