År:
2024
Klient:
Nordiskt Samarbete
Roll:
Tillgänglighetsanpassning
Design
Besök webbplatsen
Norden.org är den gemensamma webbplatsen för Nordiska ministerrådet och Nordiska rådet - det nordiska samarbetet. Samarbetet omfattar Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige samt Färöarna, Grönland och Åland. Det nordiska samarbetet är politiskt, ekonomiskt och kulturellt förankrat, med en vision att Norden ska bli världens mest hållbara och integrerade region år 2030.
Målet var att förbättra användarupplevelsen genom att säkerställa en konsekvent UI-design, erbjuda flexibilitet för administratörer och uppfylla WCAG-standarder. Dessutom var det viktigt att bättre kommunicera syftet med det nordiska samarbetet och göra det enklare för användarna att navigera och hitta nyckelsidor på webbplatsen.
Uppdraget var ett delprojekt i ett större projekt, där andra delar togs fram parallellt av andra parter och där huvudansvaret för den tekniska plattformen låg hos annan part varför kommunikation, avstämningar och samarbete var viktiga punkter i arbetet. Norden.org är utvecklad i Drupal med ett antal integrationer, och är tekniskt komplex, bland annat på grund av de många språkversionerna som kräver ett avancerat översättningsflöde. Uppdraget utgick från både befintlig plattform och lösning samt befintlig designmanual.
För att förstå problemets omfattning och samla in relevant data genomfördes:
Utifrån detta kunde vi bland annat identifiera att webbplatsen:
Under designprocessen genomfördes bland annat:
Vi förbättrade navigeringen genom att skapa en tydligare och enklare top-header där Nordiska Ministerrådets och Nordiska rådets ingångslänkar placerades på toppnivå. Vi ersatte även den tidigare mindre användarvänliga dropdown-menyn med en megamenu som designades för att vara fullt WCAG-kompatibel och baserad på bästa praxis för UX/UI-design. För att underlätta navigeringen bland de många huvud- och undersidorna implementerade vi en tydlig hierarki med tre lager av länkar.
Vi utvecklade en ny innehållstyp för startsidorna med fokus på att säkerställa full WCAG-kompatibilitet. Administratörer fick möjlighet att anpassa innehållet baserat på taxonomier, färgteman och andra alternativ för att skräddarsy Nordiska Rådet och Nordiska Ministerrådets startsidor. Ytterligare anpassningsmöjligheter, som färgteman och andra alternativ, lades till för att bättre anpassa innehållet och koppla det till kampanjer och organisationer.
Vi introducerade nya kampanjsidor med flexibla sektioner för att möjliggöra anpassning av innehållet baserat på taxonomier, färgteman och andra alternativ. Design och användarupplevelse baserades på den grafiska profilen och bästa praxis. Animeringar vid scroll lades till för att öka engagemanget. Alla sidor säkerställdes vara fullt WCAG-kompatibla.
Resultatet blev en modern och tillgänglig webbplats som överensstämmer med Nordiskt Samarbetes grafiska profil:
Denna casestudie reflekterar vår förmåga att leda komplexa UX-projekt och leverera effektfulla designlösningar genom en omfattande process av forskning, design och implementering som betonar användarcentrerad design, tillgänglighet och moderna estetiska värden.